Μαρίνα Καβρουλάκη
Zero Waste: Τι είναι;
Έγινε ενημέρωση: 23 Ιαν 2021

Zero Waste. Τι να είναι αυτό το zero waste που ακούμε ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια; Γιατί όλο και περισσότερος κόσμος το αναφέρει; Με τις ίδιες απορίες ήμουν κι εγώ όταν το πρωτοάκουσα. Χρειάστηκε να ψάξω ώστε να μάθω τι μπορεί να είναι.
Το zero waste όπως έχει επικρατήσει, είναι η φιλοσοφία των λιγότερων απορριμάτων. Στόχος της είναι όλα τα αντικείμενα να επαναχρησιμοποιούνται και να μην καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, τα αποτεφρωτήρια και τα ύδατα. Βασίζεται στην αρχή των 5 Rs, τα οποία είναι:
Reuse (Επαναχρησιμοποίηση):
Η πλειοψηφία των νοικοκυριών έχει υπερβολικά πολλά πράγματα! Επαναχρησιμοποιούμε το κάθε αντικείμενο με ίδιο ή διαφορετικό τρόπο. Ως παράδειγμα, έχουμε άδεια γυάλινα βαζάκια από μαρμελάδες, σάλτσες. Τα βαζάκια αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιησθούν ώστε να αποθηκέυσουμε βότανα, καφέ, όσπρια ή ακόμα και ζυμαρικά εάν τα βάζα μας είναι μεγάλα. Στην επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα ανήκουν επίσης τα ανοξείδωτα μπουκαλάκια νερού, τα καλαμάκια, είτε αυτά είναι από μπαμπού είτε γυάλια είτε ανοξείδωτα, το κύπελλο περιόδου για τις γυναίκες, οι υφασμάτινες τσάντες που έχουμε για τα ψώνια και πολλά άλλα.
Refuse (Άρνηση):
Αρνηθείτε τα δωρεάν διαφημιστικά τύπου στυλό, μπρελόκ, αναπτήρες, διαφημιστικά φυλλάδια και άλλα πολλά τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέσο προώθησης και διαφήμισης. Ο λόγος άρνησης για αυτά είναι απλός: Πηγαίνοντας σπίτι θα τα αφήσουμε πάνω σε ένα πάγκο θα ξεχαστούν κι έπειτα θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Μπρελόκ, στυλό, αναπτήρες υπάρχουν σε όλες τις οικίες, πόσα να μαζέψουμε; Η κατάληξή τους και πάλι θα είναι η ίδια. Στα απορίμματα.
Reduce (Μείωση):
Η κοινωνία μας είναι άκρως καταναλωτική. Τι πιο απλό από το να μειώσουμε την κατανάλωσή μας; Κάνοντας μόνο προσεγμένες και μελετημένες αγορές μειώνουμε τον όγκο των πραγμάτων που θα καταλήξουν στις χωματερές. Το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι όταν πηγαίνουμε για ψώνια να έχουμε πάντα μαζί μας και λίστα με τα αντικείμενα τα οποία χρειαζόμαστε πραγματικά να αγοράσουμε.
Repair (Επισκευή):
Πλέον είναι πολύ εύκολο να πετάξουμε ότι χαλάσει και να πάρουμε καινούριο. Το zero waste όμως θέλει να επισκευάσουμε ότι μπορεί να διορθωθεί. Με το να επιδιορθώσουμε τα αντικείμενα που μας χάλασαν, τα εκτιμάμε περισσότερο και τους δίνουμε μία δεύτερη ευκαιρία να συνεχίσουν να μας εξυπηρετούν, μέχρι να ολοκληρώσουν εντελώς τον κύκλο τους.
Rot (Κομποστοποίηση):
Κομποστοποίηση είναι η διαδικασία παραγωγής φυσικού λιπάσματος, μέσα από την ανακύκλωση οργανικών υλών. Οι φλούδες από μπανάνες, χαρτιά, φλούδες από λαχανικά, πεσμένα φύλλα, κατακάθια καφε και πολλά άλλα, μπορούν να μπουν στους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης, ή ακόμα και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας φυσικό λίπασμα για τα λουλούδια ή τον λαχανόκηπο. Αρκετοί δήμοι έχουν τοποθετήσει καφέ κάδους οι οποίοι είναι για κομποστοποίση. Προσοχή όμως, δεν πετάμε ποτέ αποφάγια, γαλακτοκομικά ή ζωικά προϊόντα, διότι δεν διασπόνται.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος μέσα σε μία ημέρα να ακολουθεί το συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Θέλει μικρά βήματα κάθε μέρα και προσπάθεια. Μπορεί να φανεί μπελαλίδικο στην αρχή, αλλά στην πορεία γίνεται συνήθεια κι έρχονται όλα πολύ ομαλά. Αν ακολουθήσουμε αυτά τα μικρά βήματα σίγουρα θα βοηθήσουμε τον πλανήτη μας και τα παιδιά μας θα έχουν ως κληρονομιά ένα καλύτερο και πιο καθαρό και φιλικό περιβάλλον προς αυτά!
Μαρίνα Καβρουλάκη