top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ Team

O ορυκτός πλούτος της Ελλάδας: περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ

Έγινε ενημέρωση: 26 Ιαν 2021

Η μελέτη "Energy Mineral Resources of Greece" της φωτογραφίας έχει συνταχθεί στις 14/2/2012, από τους καθηγητές και διακεκριμένους επιστήμονες Ανανίας Τσιραμπίδης και Ανέστης Φιλιππίδης στον τομέα Ορυκτολογίας – Πετρολογίας – Κοιτασματολογίας Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

Η μελέτη 12 σελίδων στην περίληψη αναφέρει εκ των άλλων: "....Η Ελλάδα, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες παρόμοιου μεγέθους, είναι σε πολύ πλεονεκτική θέση για τον ορυκτό πλούτο που διαθέτει. Εξαιρετική ποικιλία, κυρίως βιομηχανικά και μεταλλικά ορυκτά, και πρώτες ύλες ενεργειακών ορυκτών όπως ο λιγνίτης, βρίσκονται στο υπέδαφος της. Τα πιθανά και αποδεδειγμένα αποθέματα των περισσότερων ορυκτών πόρων της Ελλάδας είναι άγνωστα, καθώς ελλείπουν λεπτομερείς έρευνες (π.χ. γεωτρήσεις, μετρήσεις, αναλύσεις κ.λπ.).

Κατά την εκτίμησή μας, η συνολική αξία των αποθεματικών είναι περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ και είναι τέσσερις φορές το συνολικό χρέος του (360 δισ. ευρώ). Η συνολική αξία των αναφερόμενων αποθεμάτων των Βιομηχανικών Ορυκτών & πετρωμάτων είναι 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνολική τιμή των αποθεμάτων Μεταλλικών Ορυκτών, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις, είναι 72 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνολική αξία των αναφερόμενων αποθεμάτων των ορυκτών πρώτων υλών ενέργειας είναι 1.362 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 268 δισεκατομμύρια ευρώ ανήκουν στους λιγνίτες που εκμεταλλεύονται εδώ και δεκαετίες για την παραγωγή μόνο ηλεκτρικής ενέργειας. Τα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου είναι 10 δισεκατομμύρια βαρέλια με τρέχουσα αξία 685 δισεκατομμύρια ευρώ και αντίστοιχα τα αποθέματα φυσικού αερίου 3,5 τρισεκατομμύρια m3 με τρέχουσα αξία 409 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόψη καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: "Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και το δίπτυχο ήλιος-θάλασσα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στον τουρισμό, όπου υπάρχει ακόμη πολύ περιθώριο ανάπτυξης, στις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και στην εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών που είναι ανεκμετάλλευτες (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσός, χαλκός, κ.λπ.)


Η συνολική αξία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας είναι περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ και είναι τέσσερις φορές το συνολικό χρέος της (360 δισεκατομμύρια ευρώ). Κατά την εκτίμηση μας, σε έναν ορίζοντα μιας γενιάς τα έσοδα της χώρας μόνο από την ορθολογική εκμετάλλευση αυτών των πόρων μπορούν να το αποσβέσουν πλήρως."






Αναδημοσίευση από το https://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2020/06/blog-post_627.html


bottom of page