top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ Team

Ο ρατσισμός του 2020

Έγινε ενημέρωση: 15 Μαΐ 2022

Πολλά έχουν ειπωθεί αυτές τις μέρες για τον ρατσισμό στην Αμερική και την αμετρίαστη βία που ασκεί η αστυνομία ως αποτέλεσμα της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. Δυστυχώς δεν είναι μόνο η αστυνομία που εκδηλώνει ρατσισμό απέναντι στους πολίτες της και δυστυχώς δεν γίνεται αυτό μόνο στην Αμερική. Το έχουμε δει και ακούσει συστηματικά στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό ως Έλληνες και ως Ελλάδα, να είμαστε η λύση στο πρόβλημα και όχι το πρόβλημα στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό πρώτα απ’ όλα να αναγνωρίσουμε:


1. Ότι υπάρχει ρατσισμός

2. Πως εκδηλώνεται

3. Πως μπορούμε να συμβάλουμε στην λύση και

4. Να δεσμευτούμε ώστε να συμβάλουμε στην λύση αυτή.

Βήμα 1: Υπάρχει

Εφόσον όλοι εκτιμάμε ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα μπορούμε να προχωρήσουμε στο Βήμα 2.

Βήμα 2: Να κατανοήσουμε πως εκδηλώνεται ο ρατσισμός

Το να είναι κάποιος μελαμψός στην Αμερική μπορεί και να διαφέρει από το να είναι μελαμψός στην Ελλάδα. Λόγο ότι υπάρχει μικρός πληθυσμός με μελαμψό δέρμα στην Ελλάδα, πολλές φορές ο πληθυσμός αυτός, αυτόματα παραγκωνίζονται και δεν εκτιμάται ως ισότιμο μέλος της χώρας μας. Η αναφορά αυτή γίνεται για ανθρώπους που ζούνε στην χώρα μας νόμιμα, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους με τον ίδιο τρόπο με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Ο Ελληνικός ρατσισμός είναι συστημικός και συγκρατημένος. Έχει μετατραπεί σε επικίνδυνα ύπουλη και συχνά άυλη μορφή διακρίσεων που καθιστά πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση. Έχουμε νόμους για τη μετανάστευση, όπως είναι απαραίτητο για την προστασία των πολύτιμων δημόσιων θεσμών μας. Παρ’ όλα αυτά, το χάσμα επίτευξης εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ των μελαμψών και των λευκών, ακόμα και όταν τα επίπεδα εκπαίδευσης είναι παρόμοια.

Βήμα 3: Συμβολή στο πρόβλημα

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τον συστημικό ρατσισμό και αυτό του είδους η ρητορική έχει τον κίνδυνο οι άνθρωποι να δουν το σύστημα ως κάτι έξω από τον εαυτό τους, παρά κάτι στο οποίο ανήκουν. Η αλήθεια είναι ότι εμείς είμαστε το σύστημα. Εάν σε αυτό το σύστημα υπάρχουν προκαταλήψεις σημαίνει ότι εμείς έχουμε τις προκαταλήψεις σε ατομικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, το σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει, μέχρι να αλλάξουμε εμείς. Και εάν αυτό το σύστημα έχει κλίση δυσανάλογα υπέρ ή κατά μιας ομάδας ανθρώπων, είναι επειδή το θέλουμε έτσι, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα. Και μπορεί να διορθωθεί μόνο όταν κάνουμε τα βήματα για να το διορθώσουμε.

Βήμα 4: Δέσμευση στη λύση

Τι να μην κάνουμε:

Μην επιτρέπετε τα ΜΜΕ να επεξεργάζονται τις απόψεις και τις προσδοκίες σας για τους άνθρωπος μελαμψό δέρμα. Τα ΜΜΕ μας ήταν πάντα προβληματικά και στρεβλωμένα σε παλιά ρατσιστικά στερεότυπα εγκληματικότητας ή υπερσεξουαλικότητας. Μελαμψοί άντρες που φέρονται ως εγκληματίες, ράπερ, gangster και που δεν είναι καλοί οικογενειάρχες. Μελαμψές γυναίκες ως ανύπαντρες μητέρες που φέρονται προκλητικά. Αυτή η αναπαράσταση είναι πολύ ανακριβής, η συντριπτική πλειοψηφία των μελαμψών ανθρώπων είναι ειλικρινείς και εργατικοί άνθρωποι που κρατάν ψηλά τον θεσμό της οικογένειας. Όσο για τους ανθρώπους που φέρνουν κακή φήμη, υπάρχουν σε κάθε κοινότητα και θα ήταν αφελές να το προσδιορίσουμε στο χρώμα ενός ανθρώπου.

· Μην κάνετε υποθέσεις για τους μελαμψούς ανθρώπους:

- δεν ακούν όλοι ραπ

- δεν είναι όλοι καλοί χορευτές ή καλοί εραστές,

- δεν είναι όλοι αθλητικοί,

- δεν πηγαίνουν όλοι σε εκκλησίες χορωδίας

- και οι περισσότεροι είναι γονείς πρότυπο

- δεν είναι όλοι ποδοσφαιριστές

- και δεν μιλάνε όπως τις αμερικάνικες ταινίες με «yo» όλη την ώρα.

Αυτές οι υποθέσεις που γίνονται είναι «μικρο-επιθέσεις» και εξίσου επιβλαβείς με οποιοδήποτε φυλετικό επίθετο.

· Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τη λέξη Ν**ρος ή Α**πης, αυτή η λέξη, αν και τετριμμένη από ραπ μουσική, είναι γεμάτη με φυλετική καταπίεση, απάνθρωπη και υποταγή αξίας αιώνων. Δεν είναι μια ωραία λέξη για τα λευκά παιδιά να ενεργούν «γκάνγκστερ» και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται.

· Μην βάφετε το πρόσωπό σας μαύρο τις Απόκριες ή το Χάλοουιν, το χρώμα δέρματος ενός ανθρώπου δεν είναι αποκριάτικη στολή.

· Μην διατυπώνετε φετιχιστικά σχόλια ή συμπεριφορά, έτσι συμπεριφέρεστε σου ανθρώπους ως αντικείμενα, είναι άνθρωποι με διάνοια, όνειρα, ελπίδες, επιθυμίες και φόβους.

Τι να κάνουμε:

· Στον επαγγελματικό μας χώρο ας αναρωτηθούμε γιατί δεν υπάρχουν μελαμψοί άνθρωποι σε σημαντικές θέσεις εργασίας ή που δεν εργάζονται καθόλου εκεί ενώ μπορει και να έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και να έχουν επίσης τις γνωστικές προϋποθέσεις.

· Ας αναρωτηθούμε γιατί εργάζονται περισσότεροι μελαμψοί άνθρωποι στις κουζίνες των αγαπημένων εστιατορίων σας παρά στο πάτωμα του εστιατορίου.

· Για όσους κατέχουν ηγετική θέση, εξετάστε τις πρακτικές πρόσληψης εντός της εταιρείας ή του δημόσιου οργανισμού σας και αναρωτηθείτε εάν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για μη λευκούς υποψηφίους εφόσον μελαμψοί συνάδελφοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες προόδου με τους λευκούς και παρόμοια εμπειρία και γνώση.

· Ας συζητήσουμε με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας μας σχετικά με τις φυλετικές προκαταλήψεις που μπορεί να έχουν ή εκφράζουν. Ας διορθώσουμε τους ανθρώπους όταν κάνουν ρατσιστικά αστεία ή όταν δημοσιεύουν ρατσιστικά πράγματα στο διαδίκτυο. Αυτές οι συνομιλίες είναι απαραίτητες αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

· Ας διαβάσουμε να ενημερωθούμε σε θέματα άλλων φυλών. Ας αντιμετωπίσουμε με κριτική ματιά για την Βρετανική αποικιακή ιστορία που υποστηρίζει την έννοια της λευκής υπεροχής η οποία δεν ήταν η καλοπροαίρετη πολιτιστική αποστολή που έχει ειπωθεί, δεν χρειαζόταν ο παροιμιώδης λευκός «σωτήρας». Αν διαβάσουμε βιβλία θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι περισσότεροι μελαψοί άνθρωποι έχουν λάβει την ίδια εκπαίδευση που έχουμε λάβει κι εμείς και είναι διακεκριμένοι γιατροί μηχανικοί, δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόροι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

· Ο δυτικός πολιτισμός είναι ένας από τους πολλούς ανταγωνιστικούς πολιτισμούς, δεν είναι ούτε ο πιο ανώτερος ούτε ο καλύτερος για κάθε κοινωνία.

· Το λευκό προνόμιο είναι πραγματικό και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, είναι μερικές φορές τόσο απλό όσο το να μπορούμε να κάνουμε κράτηση διακοπών χωρίς να φοβόμαστε για την ζωή μας ή το πώς ο κόσμος θα αντιμετωπίσει εμάς και τα παιδιά μας.

· Ας ανοίξουμε το μυαλό μας να καταλάβουμε ότι κάθε πολιτισμός είναι διαφορετικός, αλλά εξίσου πλούσιος πολιτιστικά και απαιτεί σεβασμό, θα πειστούμε ότι δεν χρειάζεται ο κάθε λαός να είναι ο ίδιος μαζί μας.

Ο Τζωρτζ Φλόιντ είναι ο καταλύτης για το τρέχον κίνημα, αλλά όλα αυτά τα ζητήματα δυστυχώς προηγήθηκαν εκείνου. Οι μελαμψοί άνθρωποι δολοφονούνται εδώ και δεκαετίες στην Αμερική, η διαφορά είναι ότι αυτές οι φρικτές πράξεις έχουν γίνει τώρα εμφανείς.

Οι συνάνθρωποι μας δε ζητάνε την ανοχή ή την αποδοχή μας, αυτή η παγκόσμια έκκληση γίνεται προς τον υπόλοιπο πληθυσμό που είναι λευκός, για να κατανοήσει οτι η ίση μεταχέιρηση μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού χρώματος είναι θεμελιώδες δικαίωμα.


#Georgefloyd #ρατσισμός #racism #ελλάδα

bottom of page