top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρίνα Καβρουλάκη

4 Απαντήσεις για την κομποστοποίηση + 1 Τip

1. Τι είναι η κομποστοποίηση;

Είναι η διαδικασία παραγωγής λιπάσματος μέσα από την αποσύνθεση οργανικών υλών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή μίας σκούρας ουσίας η οποία ονομάζεται χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Επίσης υπάρχουν δύο είδη κομποστοποίησης, αυτή στην οποία χρειάζονται γαιοσκώληκες για να παραχθεί η ουσία του λιπάσματος και αυτή στην οποία δεν χρειάζονται.

Η κομποστοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος ανακύκλωσης, καθώς η πλειοψηφία των νοικοκυριών στον κόσμο, πετάει ένα μεγάλο ποσοστό οργανικών υλικών στα απορίμματα, τα οποία μπορούν να επιστρέψουν πάλι πίσω στη φυσή! Επιπλέον μέσα από την κομποστοποίηση κατεφέρνουμε να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές.


2. Τι υλικά χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε το δικό μας κομπόστ;

Τα υλικά τα οποία χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε το δικό μας φυσικό λίπασμα, εξαρτώνται από το πόσο μεγάλο χώρο διαθέτουμε. Εάν μένουμε σε διαμέρισμα μία μεγάλη γλάστρα είναι αρκετή.

Ενώ εάν μένουμε σε μονοκατοικία πέρα από τη μεγάλη γλάστρα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικούς κάδους κομποστοποίησης, οι οποίοι ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος τους, εάν είναι περιστρεφώμμενοι ή όχι, με διπλό τοίχωμα για διατήρηση θερμοκρασίας, εάν διαθέτουν ειδικό αερισμό και πολλά άλλα.


Επιπροσθέτως πέρα από κάδο ή μεγάλη γλάστρα, για κομποστοποίηση χωρίς γαιοσκώληκες χρειαζόμαστε χώμα, οργανικές ύλες, υγρασία, οξυγόνο και υπομονή.

3. Τι βάζουμε μέσα σε ένα κάδο κομποστοποίησης ή γλάστρα;

Τα υλικά τα οποία βάζουμε μέσα είναι σχεδόν όλα όσα έχουμε στην κουζίνα μας. Για τη δημιουργία φυσικού λιπάσματος χρειαζόμαστε δύο κατηγορίες υλικών: τα πράσινα και τα καφέ υλικά.


Στα πράσινα υλικά ανήκουν: τσόφλια από αυγά, φλούδες από φρούτα και λαχανικά, υπολέιμματα από καφέ και τσάι, χρησιμοποιημένα φίλτρα καφέ και φακελάκια τσαγιού, ξερά και φρέσκα φύλλα, κομμένα ζιζάνια (να μην έχουν σποριάσει!), κομμένο γκαζόν, άνθη, στάχτη από τζάκι, και περιττώματα φυτοφάγων ζώων (κουνέλια, αγελάδες, κατσίκες και πρόβατα) εάν μένουμε στην περιφέρεια και έχουμε φάρμα.


Στα καφέ υλικά ανήκουν: χρησιμοποιημένο χαρτί κουζίνας και χαρτοπετσέτες, χαρτί και χαρτόνια, εφημερίδα, απεξέργαστο ξύλο, τρίχες καθώς επίσης το περιεχόμενο της σακούλας ή του κάδου της ηλεκτρικής σκούπας.

Δεν βάζουμε ποτέ μέσα στον κάδο γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα, φυτά τα οποία είναι άρρωστα ή με χημικά, φυτά τα οποία έχουν βγάλει σπόρους, περιττώματα γάτας, σκύλου και λιπαρές ουσίες!


4. Πώς τακτοποιούμε τα υλικά μέσα στον κάδο κομποστοποίησης ή τη γλάστρα;

Έφτασε η ώρα να δημιουργήσουμε το δικό μας κομπόστ. Σε μία μεγάλη γλάστρα, στην οποία έχουμε μεριμνήσει να έχει ανοιχτές τις τρύπες στην βάση της, βάζουμε πρώτα μια στρώση από τα καφέ μας υλικά, έπειτα τα πράσινα και τέλος χώμα. Έτσι θα πρέπει να είναι η κάθε στρώση. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε την γλάστρα μέχρι πάνω, όπου και θα την καλύψουμε με μια γενναιόδωρη ποσότητα από καφέ υλικά.


Καθώς γέμισε η γλάστρα μας, θα χρειαστούμε αρκετή υπομονή μέχρι να γίνει το κοσμόστ μας. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειαζόμαστε λιγότερο χρόνο σε σχέση με τον χειμώνα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.


Θα πρέπει να ανακατεύουμε το κομπόστ μας κάθε 1 με 2 εβδομάδες ώστε να αερίζεται και να γίνει η αποσύνθεση των οργανικών υλικών ακόμα πιο γρήγορα.


Το τελικό αποτέλεσμα που θα πάρουμε θα έιναι μία σκούρα ουσία η οποία θα μυρίζει σαν φρέσκο χώμα δάσους.


Τα φυτά σας και ο κήπος σας θα σας ευγνωμονούν για το φυσικό λίπασμα που θα τους προσφέρετε και θα σας ανταμείψουν με ζωηρόχρωμα λουλούδια και εύγεστα φρούτα και λαχανικά, χωρίς την προσθήκη φυτοφαρμάκων!


+ Tip:

Ένας εύκολος τρόπος για να μαζέψουμε τα πράσινα υλικά μας είναι να έχουμε ένα άδειο και καθαρό μπολάκι μέγαλου γιαουρτιού με το καπάκι του, δίπλα στον πάγκο της κουζίνας μας.

Όσες φλούδες από φρούτα και λαχανικά και γενικότερα οτιδήποτε ανήκει στην κατηγορία των πράσινων υλικών τα τοποθετούμε μέσα στο μπολάκι. Στο τέλος της ημέρας ή όταν γεμίσει, το αδειάζουμε στη γλάστρα ή στον κάδο.



Μαρίνα Καβρουλάκη

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page