top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρίνα Καβρουλάκη

14 Zero Waste τρόποι για το μπάνιο του σπιτιού μας

Zero Waste και μπάνιο πάνε μαζί; Πώς γίνεται να μειώσουμε τα απορρίμματα στο μπάνιο μας; Κι όμως υπάρχουν τρόποι. Δεν είναι όλα τα βήματα για όλους φυσικά, αλλά οποιαδήποτε μικρή αλλαγή καταφέρουμε να κάνουμε, είναι ένα σημαντικότατο κατόρθωμα για εμάς και τον πλανήτη!


1. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά ξυραφάκια με ξυράφι ασφαλείας, από το οποίο το μόνο που θα καταλήγει στον κάδο, κι όχι των σκουπιδιών αλλά της ανακύκλωσης θα είναι οι μεταλλικές λεπίδες.


Σύμφωνα με την ΕΡΑ (Enviromental Protection Agency) πάνω από δύο δισεκατομμύρια πλαστικά ξυραφάκια καταλήσουν στις χωματερές των Η.Π.Α μέσα σε ένα χρόνο.

2. Αν κοιτάξουμε κοντά στην ντουζιέρα μας, θα βρούμε τουλάχιστον τρία με τέσσερα διαφορετικά ή ακόμα και ίδια μπουκάλια αφρόλουτρο, σαμπουάν και μαλακτικό, χωρίς να υπολογίσουμε τις κρέμες και μάσκες μαλλιών και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούμε. Αν αντικαταστήσουμε το μπουκάλι σαμπουάν, και μαλακτικό, με τα αντίστοιχά τους σε μορφή σαπουνιού, αποκτάμε περισσότερο χώρο, καθώς επίσης δεν καταναλώνουμε πλαστικό. Διότι υπάρχουν είτε ασυσκεύαστα είτε οι συσκευασίες τους είναι χάρτινες, πραγμα το οποίο τις καθιστά αμέσως για ανακύκλωση ή κομποστοποίηση.


3. Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σφουγγαράκια σώματος, με φυσική λούφα, ή ακόμα και με μικρά πετσετάκια.


4. Τις οδοντόβουρτσες με μπαμπού. Προσοχή μόνο το βουρτσάκι της οδοντόβουρτσας να μην είναι από πλαστικό.


5. Στο διαδίκτυο αλλά και σε μαγαζιά με οικολογικά προϊόντα υπάρχουν οδοντόκρεμες σε γυάλινα βαζάκια, ή σε μορφή κάψουλας. Το ίδιο ισχύει και για το οδοντικό νήμα. Μπορείτε να βρείτε οικολογικό οδοντικό νήμα το οποίο διασπάται και μπορείτε να το βάλετε στον κάδο κομποστοποίησης σας, μετά την χρήση του.


6. Κατά την έμμηνο ρύση οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιούν το κύπελλο περιόδου, ή υφασμάτινες σερβιέτες, οι οποίες πλένονται στο πλυντήριο και είναι έτοιμες για την επόμενη φορά που θα τις ξαναχρειαστούν.

7. Αλλάξτε το χαρτί υγείας σας με ανακυκλώσιμο.


8. Χρησιμοποιήστε φυσικά αποσμητικά όπως ειδικές πέτρες από το φαρμακείο, ή φτιάξτε το δικό σας αποσμητικό, με απλά υλικά τα οποία έχουμε όλοι σπίτι μας και χωρίς την προσθήκη βλαβερών για το σώμα μας ουσιών.


9. Αντί για τα χαρτομάντηλα μπορούμε να χρησιμοποιούμε μαντήλια τα οποία είναι για αυτό τον σκοπό. Πιο μαλακά, ώστε να μην ξεφλουδίζει η μύτη μετά από πολλές φορές χρήσης και το πιο σημαντικό, μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο μαζί με τις πετσέτες ή τα κλινοσκεπάσματα μας.


10. Όσοι έχουν μικρά παιδιά τα οποία φοράνε πάνες, μπορούν εάν θέλουν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές πάνες με επαναχρησιμοποιούμενες. Φυσικά απαιτούν πλύσιμο στο πλυντήριο αφού πρώτα ξεπλυθούν. Από τα θετικά είναι ότι τα μωράκια δεν κάνουν κοκκινίλες κι ερεθισμούς. Σίγουρο και λογικό είναι ότι το βήμα αυτό δεν είναι για όλους!


11. Πλέον υπάρχουν οικολογικά απορρυπαντικά πλυντηρίου, αλλά και κανονικά, τα οποία καθαρίζουν άριστα σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως 30 και 40 βαθμούς.


12. Μένουμε στην πιο ηλιόλουστη χώρα, αντί για το στεγνωτήριο απλώστε τα ρούχα σε απλώστρα, ώστε να στεγνώσουν φυσικά με τον ήλιο και τον αέρα.

13. Το πλαστικό πιγκάλ του μπάνιου μπορούμε να το αλλάξουμε με πιγκάλ από κοκοφοίνικα, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και βιοδιασπώμενο.


14. Από τον Ιούλιο του 2021, θα απαγορευτεί η πώληση σε πλαστικές μπατονέτες. Ευκαιρία να αλλάξουμε σε πιο οικολογικές μπατονέτες, όπως αυτές από μπαμπού.


Πολύ σημαντικό σε όλο αυτό είναι, να μην βιαστείτε να αγοράσετε καινούρια πράγματα για να τα αντικαταστήσετε, διότι τότε θα σας φανεί πολύ κοστοβόρα η όλη διαδικασία, και κατά μεγάλη πιθανότητα να μην θελήσετε να συνεχίσετε ή να αρχίσετε.


Να θυμάστε ότι σκοπός του zero waste κινήματος, είναι να χρησιμοποιούμε ότι έχουμε και για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει!



Μαρίνα Καβρουλάκη

bottom of page