top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΜαρίνα Καβρουλάκη

14+1 τρόποι για Zero Waste στην κουζίνα μας

Έγινε ενημέρωση: 20 Φεβ 2021

Για το zero waste και τη φιλοσοφία του, όλα πολύ κατανοητά, όπως γράφθηκε σε προηγούμενο άρθρο, όμως πως μπορεί να πραγματοποιηθεί σε έναν χώρο όπως αυτός της κουζίνας του σπιτιού μας; Υπάρχουν πολλά μικρά tips, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε ασχολείτε με την ανακύκλωση κι ένα πιο «πράσινο» τρόπο ζωής. Ή ακόμα και κάποιος που θέλει μόλις να ξεκινήσει. Παρακάτω είναι μερικά από αυτά:

1. Στα άδεια γυάλινα βαζάκια απο μαρμελάδες και σάλτσες μπορείτε να αποθηκεύσετε όσπρια, ρύζια, ζυμαρικά, κακάο, και ότι άλλο πιστεύετε όοτι μπορε’ιτε να αποθηκεύσετε μέσα σε αυτά.


2. Το ότι αποφασίσατε να ξεκινήσετε έναν πιο zero waste τρόπο ζωής, δεν σημαίνει ότι, ότι πλαστικό έχουμε σπίτι μας θα το πετάξουμε στα σκουπίδια για να το αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο πιο οικολογικό. Όλα αυτά τα ταπεράκια, τα οποία όλοι λίγο πολύ έχουμε, θα τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι να κάνουν τον κύκλο τους.


3. Αντικαταστήστε το σφουγγαράκι για τα πιάτα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από πλαστικές ουσίες οι οποίες δεν είναι βιοδιασπώμενες, με φυσική λούφα (υπάρχει και από φυτά), ή με μία φυσική και φυτική βούρτσα για τα πιάτα.


4. Ναι, το χαρτί κουζίνας είναι βολικό γιατί αν λερώσουμε κάπου, είναι εύκολο να καθαρίσουμε. Όμως, για να παραχθεί και να γίνει έτσι άσπρο χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού και χημικών οι οποίες είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πετσέτες ή με πετσετάκια, παλιά φανελάκια (χρησιμοποιούνται και για ξεσκονόπανα!) ή ακόμα και με πλεκτά πετσετάκια, αν πλέκεται μπορείτε να τα κάνετε κι εσείς οι ίδιοι.


5. Αντικαταστήστε τις χαρτοπετσέτες με υφασμάτινες πετσέτες φαγητού.


6. Αν έχετε ακόμα πλαστικά καλαμάκια, χρησιμοποιήστε τα, κι όταν τελειώσουν μπορείτε να προμηθευτείτε πολλαπλών χρήσεων είτε είναι από μπαμπού, είτε γυάλινα είτε ανοξείδωτα(μέσα στο πακέτο υπάρχει πάντα βουρτσάκι, για να γίνεται καλό και σωστό πλύσιμο).

7. Πηγαίνοντας για ψώνια μπορείτε να έχετε πάντα πρόχειρη μαζί σας, ή στην είσοδο του σπιτιού σας ή στο αμάξι κάποια τσάντα υφασμάτινη ή πολλαπλών χρήσεων. Εάν την ξεχάσετε κάποιες φορές, μην γίνεται αυστηροί με τον εαυτό σας. Μέσα στη ζωή είναι όλα.


8. Προτιμήστε να αγοράζετε χύμα προϊόντα, αντί των τυποποιημένων. Στα χύμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δικά σας βαζάκια, ή ταπεράκια αρκεί να ξέρετε πόσο ζυγίζουν όταν είναι άδεια και τι ποσότητα χωράνε, ώστε να μπορεί να κάνει τη σωστή χρέωση ο πωλητής. Με την αγορά χύμα προϊόντων δεν καταναλώνουμε πλαστικές συσκευασίες, οπότε λιγότερα απορρίμματα για το περιβάλλον. Μερικά από τα χύμα προϊόντα είναι, το τσάι και διάφορα βότανα, όσπρια, ζυμαρικά, καφές, ζάχαρη, κακάο, φρούτα, λαχανικά, κάποια μαγαζιά έχουν χύμα ταχίνι, άλειμμα σοκολάτας, όπως επίσης μερικά σούπερ μάρκετ, μπακάλικα μπορούν να σας βάλουν τα αλλαντικά, τυριά αλοιφές ή σαλάτες σε δικά σας ταπεράκια.


9. Φλούδες από φρούτα, λαχανικά, κατακάθι από καφέ, σακουλάκια για τσάι και βότανα, μπορούμε να τα κομποστοποιήσουμε αντί να τα πετάξουμε στα σκουπίδια. Ένας εύκολος τρόπος για να τα συλλέξουμε είναι να έχουμε ένα άδειο και καθαρό μπολάκι μέγαλου γιαουρτιού με το καπάκι του, δίπλα στον πάγκο της κουζίνας μας. Στο τέλος της ημέρας ή όταν γεμίσει, το αδειάζουμε στη γλάστρα ή στον κάδο κομποστοποίησης. Για να μάθετε περισσότερα για την κομποστοποίηση μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ. Εάν πάλι μένετε σε κάποιο χωριό ή σε κάποιο μέρος το οποίο σας επιτρέπει να έχετε ζώα, όπως κότες, μπορείτε να δώσετε όλες τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά σε αυτά.


10. Πλέον όταν πηγαίνω στην λαϊκή ή στο σουπερ μαρκετ δεν χρησιμοποιώ τις πλαστικές ή χάρτινες σακούλες για να βάλω τα φρούτα και τα λαχανικά μου. Έχω υφασμάτινα σακουλάκια πολλών χρήσεων, τα οποία πλένονται και στο πλυντήριο, και τα βάζω εκεί μέσα. Επίσης σε αυτά τα σακουλάκια ζητάω να μου βάλουν τα όσπρια και το ρύζι.

11. Η μεμβράνη, την οποία όλοι χρησιμοποιούμε δεν είναι ανακυκώσιμη, όπως επίσης ούτε και βιοδιασπώμενη. Αντί αυτής μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με κερομάντηλα ή όπως είναι επίσης γνωστά στα αγγλικά beeswax wraps, τα οποία είναι πάρα πολύ εύκολο να τα φτιάξετε μόνοι σας ή να τα αγοράσετε. Ή ακόμα με το να καλύψετε το μπωλ, το φαγητοδοχείο ή το πιάτο με κάποιο άλλο πιάτο από πάνω.


12. Για να αποφύγετε την σπατάλη φαγητού, μπορείτε να δημιουργείτε ένα πρόγραμμα με το φαγητό για όλη την εβδομάδα, καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να κάνετε αγορές σε σωστές ποσότητες.


13. Έχετε πάντα τη λίστα για τα ψώνια σας, όταν πηγαίνετε σε σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή ώστε να μην παρασύρεστε από άσκοπες αγορές.


14. Προσπαθήστε να προσθέσετε έστω και 4 μέρες μέσα στο μήνα χωρίς να καταναλώσετε κρέας ή ζωικά παράγοντα.


 

+1. Προτιμήστε να αγοράζετε τοπικά προϊόντα, καθώς έτσι μειώνονται οι ρύποι από τα καυσαέρια λόγο της μεταφοράς των προϊόντων.

 

Ξεκινήστε πρώτα με όποιο από αυτά σας φαίνεται ότι μπορείτε να το ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα και στη συνέχεια προσθέτε επιπλέον τρόπους. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά στην πορεία θα μείνετε εντυπωσιασμένοι με το πόσες αλλαγές καταφέρατε να κάνετε και η ευχαρίστηση ότι βοηθάτε το περιβάλλον είναι πολύ μεγάλη!



Μαρίνα Καβρουλάκη

bottom of page