Αναστασία Μάλλιου
Το συμβολικό παιχνίδι με κούτες

Μήπως είστε κι εσείς απ’ αυτούς που έκαναν παραγγελίες online την περίοδο του <Μένουμε σπίτι> ή που λάβατε λαμπάδες και δώρα εξ’ αποστάσεως από τους νονούς; Αν ναι, τότε ίσως να πετάξατε ήδη τις κούτες και τα περιτυλίγματα (σε κάδους ανακύκλωσης ελπίζω).
Αν πάλι τυχαίνει να έχετε κρατήσει κάποιες κούτες, οποιουδήποτε μεγέθους, ή αναμένετε νέες παραλαβές, τότε δείτε τι μπορείτε να κάνετε με αυτές.
Ζούμε στην εποχή που οι online παραγγελίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, είτε γιατί μας εξυπηρετεί είτε γιατί αναγκαστήκαμε λόγω του κορονοϊού. Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε παιδιά στο σπίτι σκεφτείτε ότι μπορείτε να μεταμορφώσετε αυτές τις κούτες σε παιχνίδια που θα κάνουν τα παιδιά σας χαρούμενα!

Αφού λοιπόν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, ρίξτε μια ματιά στο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί αλλά και στα οφέλη που θα αποκομίσει το παιδί σας στο συμβολικό του παιχνίδι.
Μερικές από τις δικές μου κούτες εγώ τις μετέτρεψα σε κουζίνα, ξυλόφουρνο κι πλυντήριο ρούχων. Μπορείτε να τις διαμορφώσετε μαζί με τα παιδιά και να τους δώσετε επίσης την ευκαιρία να φανταστούν τα ίδια τι θα ήθελαν να τις κάνουν. Θα χρειαστείτε πιθανότατα χαρτοκόπτη (μακριά από παιδιά) και μαρκαδόρους για να σχεδιάσετε τα κουμπιά ή ό,τι άλλο. Άλλες ιδέες μετατροπής είναι τύμπανο, κεφάλι ζώου, κράνος του αστροναύτη, αυτοκινητάκι. Μπορείτε επίσης να κόψετε την κάθε πλευρά της κούτας και μεμονωμένα να τις χρησιμοποιήσετε για χειροτεχνίες.

Τι είναι λοιπόν το συμβολικό παιχνίδι;
Το συμβολικό παιχνίδι έχει μια δόση πραγματικότητας και μια δόση φαντασίας. Μπορεί δηλαδή το παιδί να παριστάνει το μάγειρα, μιμούμενο κινήσεις και φράσεις της μαμάς ή του μπαμπά. Μπορεί ακόμα να πάει το παιχνίδι του και λίγο πιο φανταστικά παριστάνοντας ότι μαγειρεύει για τον αγαπημένο του δεινόσαυρο.
Επομένως, έχοντας ένα παιδί ερεθίσματα της καθημερινότητας και, ιδανικά κάποιον μεγαλύτερο δίπλα του την ώρα του παιχνιδιού, μπορεί να αποκομίσει πολλά όπως:
εμπλουτισμό του λεξιλογίου του
αύξηση του λόγου του
μίμηση κινήσεων και φράσεων
ανάπτυξη της φαντασίας του
αλληλεπίδραση με άλλους
να κάνει ερωτήσεις (πχ Τι θέλεις να φας; Τι να βάλω στην πίτσα; )
Αν λοιπόν πιστεύετε ότι το παιχνίδι είναι ο καλύτερος εμπειρικός τρόπος μάθησης για το παιδί σας, τότε επενδύστε χρόνο σε αυτό!
Μάλλιου Αναστασία
Λογοθεραπεύτρια