Αναστασία Μάλλιου
Τελικά αλλάζει ο άνθρωπος;
Εγώ είμαι ψηλή! Έχω πολλά παραπανίσια κιλά! Δεν με συμπαθούν οι άλλοι! Είμαι ντροπαλός! Η ερώτηση γύρω από όλα αυτά -και πολλά ακόμα- που διατυπώνουμε ο καθένας μας για τον εαυτό του είναι «Πώς το ξέρεις;». Πώς ξέρεις ότι αυτό που λες είναι πραγματικά έτσι; Πώς ξέρεις ότι αυτό που πιστεύεις για σένα το ενστερνίζονται και οι άλλοι γύρω σου;

Υπάρχουν στοιχεία πάνω μας που θεωρητικά δεν αλλάζουν, όπως το χρώμα των ματιών, το ύψος, το DNA γενικότερα. Ή μήπως και όχι; Τη σήμερον ημέρα η τεχνολογία και η ιατρική μπορούν να επέμβουν στα περισσότερα απο αυτά και οτιδήποτε μπορεί να επινοήσει και να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, να γίνει!
Ποιος μπορεί λοιπόν να αμφισβητήσει ότι ο ίδιος ανθρώπινος νους δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει στοιχεία της προσωπικότητας; Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας, όπως στην περίπτωση της ιατρικής για παράδειγμα, για να καταφέρεις να αλλάξεις κάποια πεποίθηση που έχεις για σένα και σε δυσκολεύει. Πρέπει όμως να δουλέψεις σκληρά, σαν επιστήμονας, για να ‘χαλάσεις’ αυτό που μέχρι τώρα νομίζεις πως είσαι.
Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Όλοι μπορούμε και σχηματίζουμε την αυτο-εικόνα μας. Φαντάσου ένα παζλ που αποτελείται από τέσσερα κομμάτια.
1. Το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, σε υποσυνείδητο επίπεδο.
2. Το πώς αντιλαμβανόμαστε ότι βλέπουμε τον εαυτό μας. Η διαφορά με το πρώτο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ισχυρίζεσαι στους άλλους ότι μπορείς να καταφέρεις το χ στόχο αλλά στην πραγματικότητα να νιώθεις ‘λίγος’ στο να το κάνεις.
3. Το πώς μας βλέπουν οι άλλοι
4. Το πώς αντιλαμβανόμαστε ότι μας βλέπουν οι άλλοι.
Είναι λογικό ο καθένας να σχηματίζει την αυτο-εικόνα του επηρεασμένος από τα βιώματα και τις εμπειρίες του, από τον τρόπο που μεγάλωσε. Αυτή την εικόνα μάλιστα την έχουμε σχηματίσει στο μυαλό μας τόσο δυνατή που κάνουμε τα πάντα συνήθως για να την υπερασπιστούμε. Ακόμα και αν αυτό έχει να κάνει με μια αρνητική κριτική προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Για να το εξηγήσω καλύτερα, φαντάσου πως θεωρείς τον εαυτό σου αναβλητικό. Τείνεις να υπερασπίζεσαι αυτή τη γνώμη σου, που έχει αρνητικό πρόσημο για εσένα, και στους γύρω σου. Όμως τελικά οι γύρω σου έχουν μια διαφορετική άποψη από αυτήν. Πιστεύουν ότι είσαι ένας πολυπράγμων άνθρωπος που σχετίζεται και ασχολείται με πολλά. Πολλές φορές μάλιστα προσπαθείς να υπερασπιστείς τη γνώμη σου τόσο σθεναρά που ψάχνεις απεγνωσμένα τη στιγμή, τα λόγια, το βλέμμα κάποιου που θα θεωρήσεις ότι σου την επιβεβαιώνει.
Φαίνεται λοιπόν ότι το ζητούμενο δεν είναι να πείσεις τους άλλους για το τι είσαι. Γιατί η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου δεν εμπίπτει συχνά στην πραγματικότητα. Ούτε οι άλλοι θα σε δουν απαραίτητα με τα δικά σου μάτια, γιατί έχουν τη δική τους οπτική σύμφωνα με τις δικές τους εμπειρίες και βιώματα.
Στόχος σου λοιπόν είναι να βρεις το κουτί εκείνο που λέγεται «Ιδανικός εαυτός» και μέρα με τη μέρα να φτιάχνεις το παζλ μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας όπως την έχεις πλέον ορίσει ο ίδιος.
Αφήνοντας παλιά βιώματα, ανθρώπους και καταστάσεις που πέρασαν, να σε στιγματίζουν και να σε περιορίζουν. Γίνε η ιδανική εικόνα του εαυτού σου.
Αναστασία Μάλλιου