top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ Team

Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειάζεται κάθε άνθρωπος


Διανύουμε τη ζωή νομίζοντας ότι ξεκουραστήκαμε επειδή κοιμηθήκαμε αρκετά — αλλά στην πραγματικότητα χάνουμε τα άλλα είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα. Η ανάπαυση πρέπει να ισοδυναμεί με αποκατάσταση σε επτά βασικούς τομείς της ζωής σας.

Ο πρώτος τύπος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η σωματική ανάπαυση, η οποία μπορεί να είναι παθητική ή ενεργητική. Η παθητική σωματική ανάπαυση περιλαμβάνει τον βαθύ ύπνο και τον ελαφρύ ύπνο, ενώ η ενεργητική σωματική ανάπαυση σημαίνει δραστηριότητες αποκατάστασης όπως οι διατάσεις και η θεραπεία μασάζ που συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ευελιξίας του σώματος.


Το δεύτερο είδος ανάπαυσης είναι η ψυχική ανάπαυση και τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να παρατήσετε τη δουλειά σας ή να πάτε διακοπές για να το διορθώσετε. Προγραμματίστε μικρά διαλείμματα να γίνονται κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σας. Αυτά τα διαλείμματα μπορούν να σας υπενθυμίσουν να επιβραδύνετε.

Ο τρίτος τύπος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η αισθητηριακή ανάπαυση. Τα έντονα φώτα, οι οθόνες υπολογιστών, ο θόρυβος του περιβάλλοντος και οι πολλαπλές συνομιλίες - είτε βρίσκονται σε γραφείο είτε σε κλήσεις Zoom - μπορούν να προκαλέσουν τις αισθήσεις μας να πνίγονται. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κάνοντας κάτι τόσο απλό, όπως το κλείσιμο των ματιών για ένα λεπτό στη μέση της ημέρας, καθώς και με σκόπιμη αποσύνδεση από τα ηλεκτρονικά στο τέλος κάθε μέρας. Οι σκόπιμες στιγμές αισθητηριακής στέρησης μπορούν να αρχίσουν να αναιρούν τη ζημιά που προκαλείται από τον υπερβολικά διεγερτικό κόσμο.


Ο τέταρτος τύπος ανάπαυσης είναι η δημιουργική ανάπαυση. Αυτός ο τύπος ανάπαυσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όποιον πρέπει να λύσει προβλήματα ή να σκεφτεί νέες ιδέες. Η δημιουργική ανάπαυση ξαναξυπνά το δέος και την απορία μέσα στον καθένα μας. Θυμάστε την πρώτη φορά που είδατε ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο ή έναν καταρράκτη; Το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να απολαύσει την ομορφιά του εξωτερικού - ακόμα κι αν βρίσκεται σε ένα τοπικό πάρκο ή στην αυλή σας - προσφέρει δημιουργική ξεκούραση. Αλλά η δημιουργική ανάπαυση δεν είναι απλώς η εκτίμηση της φύσης. περιλαμβάνει επίσης απόλαυση των τεχνών. Μετατρέψτε τον χώρο εργασίας σας σε χώρο έμπνευσης προβάλλοντας εικόνες από μέρη που αγαπάτε και έργα τέχνης που σας μιλούν. Δεν μπορείτε να αφιερώνετε 40 ώρες την εβδομάδα κοιτάζοντας το κενό ή μπερδεμένο περιβάλλον και να περιμένετε να αισθάνεστε παθιασμένοι με οτιδήποτε, πόσο μάλλον να έχετε καινοτόμες ιδέες.

Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα άλλο άτομο - τον φίλο που όλοι πιστεύουν ότι είναι το πιο καταπληκτικό άτομο που έχουν γνωρίσει ποτέ. Είναι το άτομο από το οποίο εξαρτώνται όλοι, αυτός που θα καλούσατε αν χρειαζόσασταν μια χάρη γιατί ακόμα κι αν δεν θέλουν να το κάνουν, ξέρετε ότι θα σας πουν ένα απρόθυμο «ναι» και όχι ένα αληθινό «όχι». Αλλά όταν αυτό το άτομο είναι μόνο του, νιώθει ότι δεν το εκτιμούν και όπως και οι άλλοι το εκμεταλλεύονται. Αυτό το άτομο χρειάζεται συναισθηματική ανάπαυση, που σημαίνει ότι έχετε τον χρόνο και τον χώρο για να εκφράσετε ελεύθερα τα συναισθήματά σας και να περιορίσετε να είστε διαθέσιμοι στο κάθε κάλεσμα. Η συναισθηματική ανάπαυση απαιτεί επίσης το θάρρος για να είσαι αυθεντικός. Ένα συναισθηματικά ξεκούραστο άτομο μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση "Πώς είσαι σήμερα;" με ένα ειλικρινές «δεν είμαι εντάξει» — και μετά συνεχίστε να μοιράζεστε μερικά δύσκολα πράγματα που διαφορετικά δεν λέγονται.

Για να βιώσετε περισσότερη κοινωνική ξεκούραση, περιβάλετε τον εαυτό σας με θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους.

Το τελικό είδος ανάπαυσης είναι η πνευματική ανάπαυση, η οποία είναι η ικανότητα σύνδεσης πέρα ​​από το σωματικό και ψυχικό και να αισθανόμαστε μια βαθιά αίσθηση του ανήκειν, της αγάπης, της αποδοχής και του σκοπού. Για να το λάβετε αυτό, ασχοληθείτε με κάτι "μεγαλύτερο από τον εαυτό σας" και προσθέστε την προσευχή, τον διαλογισμό ή τη συμμετοχή σας στη κοινότητα και εντάξτε το στην καθημερινή σας ρουτίνα.


Όπως μπορείτε να δείτε, ο ύπνος μόνος δεν μπορεί να μας επαναφέρει στο σημείο που νιώθουμε ξεκούραστοι. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αρχίσουμε να εστιάζουμε στην ανάπαυση που χρειαζόμαστε.Antapokrites TeamΠηγές

ideas.ted.com


bottom of page