ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ Team
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μην είναι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή
Όπως και με τα εμβόλια κορονοϊού, οι κυβερνήσεις πρέπει να επιτρέψουν στους επιστήμονες να βρουν την καλύτερη λύση και όχι να υπαγορεύσουν ποια είναι η λύση αυτή.

©Bloomberg
Όταν η πανδημία μας έπληξε για πρώτη φορά, πολλοί θεώρησαν ότι η ταχεία ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι μια πιθανότητα του μακρινού μέλλοντος. Εξάλλου, το εμβόλιο για τον HIV δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Ωστόσο, σήμερα, μόνο ένα χρόνο αργότερα, υπάρχει μια αχτίδα φωτός. Τα αποτελεσματικά εμβόλια Covid-19 που προέκυψαν από κλινικές δοκιμές - και άλλα νέα εμβόλια που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών - σημαίνει ότι υπάρχει μια πραγματική προοπτική ότι η πανδημία μπορεί να τερματιστεί σύντομα.
Υπάρχει ένα σημαντικό μάθημα εδώ για το πώς ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επόμενη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: την κλιματική αλλαγή.
Ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας του προγράμματος εμβολίων ήταν η έλλειψη παρέμβασης από τους πολιτικούς. Είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα Warp Speed της κυβέρνησης των ΗΠΑ παρείχε κάποια σημαντική υλικοτεχνική βοήθεια. Ωστόσο, με πολλούς τρόπους, οι κυβερνήσεις παντού έκαναν το ελάχιστο - και μας έχει βγεί σε καλό. Αντί να υπαγορεύουν πώς πρέπει το εμβόλιο να μας προστατεύει, πόσο θα έπρεπε να κοστίσει ή ποιος θα έπρεπε να το κάνει, οι πολιτικοί εντόπισαν το πρόβλημα που έπρεπε να επιλυθεί και έγραψαν τους ελέγχους για να το συμβεί. Τα υπόλοιπα ήταν ευθύνη των επιστημών.
Μια παρόμοια προσέγγιση θα ήταν ένα τεράστιο βήμα στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Έχοντας περάσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουμε δει το μερίδιο από καλές πολιτικές πρωτοβουλίες να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τελικό στόχο. Το ντίζελ είναι το πιο υψηλό προφίλ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε κίνητρα στους αυτοκινητιστές να αγοράσουν αυτοκίνητα ντίζελ. Ο λόγος ήταν ότι χρησιμοποιούν λιγότερα καύσιμα από τα βενζινοκίνητα οχήματα, επομένως ήταν μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση. Ωστόσο, λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, και η αλήθεια έχει αποδειχθεί πολύ διαφορετική. Οι κινητήρες ντίζελ παράγουν αρκετές φορές περισσότερο διοξείδιο του αζώτου από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ερεθίζοντας τους πνεύμονες και προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή.
Το θέμα με το ντίζελ ήταν ότι οι πολιτικοί ξεπέρασαν τα όρια. Αντί να εντοπίσουν το πρόβλημα, να γράψουν τους ελέγχους και να αφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων σε επιστήμονες και μηχανικούς - όπως έκαναν με εμβόλια - υπαγόρευσαν αυτό που πίστευαν ότι ήταν η λύση.
Εφιστάται προσοχή στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που βλέπουν τα ηλεκτρικά οχήματα ως τον μοναδικό δρόμο προς ένα καθαρότερο μέλλον - τουλάχιστον για τις μεταφορές, οι οποίες αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2019.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιτύχει τον καθορισμό του προβλήματος και θέτοντας τους φιλόδοξους στόχους της απαγόρευσης της πώλησης αυτοκινήτων κινητήρα καύσης έως το 2030 και μιας οικονομίας καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Τώρα, πρέπει να ενθαρρύνει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που βλέπει τους μηχανικούς να το αντιμετωπίζουν για να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν πολλές τεχνολογίες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Τα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος.

Το υδρογόνο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ξεπεράσει τις μπαταρίες για αποδοτικότητα όταν πρόκειται για βαρέα φορτηγά οχήματα και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων. Τα συνθετικά καύσιμα μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν το δράμα, τον θόρυβο και τον ενθουσιασμό που κάνουν τα σπορ αυτοκίνητα τόσο ξεχωριστά. Και αναμφίβολα θα υπάρχουν μηχανικοί και επιστήμονες των οποίων η έρευνα θα τους δει να σκοντάφτει στην εφαρμογή ενός φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου που κανένας δεν πίστευε προηγουμένως ότι είναι δυνατό. Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί πρέπει να αποφύγουν να βάλουν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι.
Εάν υπάρχει ένα καλό πράγμα από αυτή την πανδημία, είναι η ευκαιρία για μια πολύ πιο υγιή και γόνιμη σχέση μεταξύ πολιτικών και επιστημόνων και μηχανικών. Ας μην σταματήσουμε εδώ.
Πηγές
Άντι Πάλμερ
Financial Times