top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΜαργαρίτα Χαλά

Πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2021;

Έγινε ενημέρωση: 17 Φεβ 2021

Η έλευση του 2021 βρίσκει όλες τις χώρες στη δίνη της πανδημίας και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια βαθιά διχαστική κρίση. O covid-19, εκτός από υγειονομικά θύματα, αφήνει πίσω της και οικονομικά και πολιτικά ασθενείς- από απλούς πολίτες ως -μέχρι πρόσφατα- παγκόσμιες υπερδυνάμεις.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καλούνται να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών και αμέσως μετά ό,τι αυτή συνεπιφέρει στις οικονομίες τους αλλά και στην παγκόσμια σκακιέρα.

Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός οδήγησε σε απολύσεις που με τη σειρά τους, αναπόφευκτα, θα δημιουργήσουν περαιτέρω κοινωνικές ανισότητες ή/και φαινόμενα αναταραχών.


Στην περίπτωση των Ηνωμένων πολιτειών, σε αυτά έρχεται να προστεθεί η πολιτική αστάθεια και η διχαστική κληρονομιά της μετά-Τραμπ εποχής, με κορωνίδα αυτού την πρόσφατη εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο. Αν καταφέρει ο νέος πρόεδρος Μπάιντεν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα από τον απερχόμενο πρόεδρο την πανδημία, θα έχει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις στο εσωτερικό της χώρας του - να ενώσει τους πολίτες, να τους ενισχύσει οικονομικά, να βρει περισσότερη στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις του - ακόμα και στους διχασμένους Ρεπουμπλικανούς. Αυτό σημαίνει ότι στο εξωτερικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δε θα είναι πια όπως ξέραμε - ο μέγας παίκτης στη παγκόσμια σκακιέρα.


Η Κίνα, θα εκμεταλλευτεί αυτό το κενό εξουσίας για να εδραιώσει τη θέση της ως «αναθεωρητικής δύναμης» στο διεθνές σύστημα. Το «Όραμα 2050» του Σι Τζινπίνγκ έχει σαφείς στόχους με συγκεκριμένα βήματα, με μεγαλύτερο στόχο ως το 2050 η Κίνα να έχει ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε οικονομία και παγκόσμια ισχύ και να είναι αυτή, μόνη ,στην κορυφή του κόσμου -με πρώτο βήμα αυτής της εκστρατείας να κερδίσει στον τεχνολογικό πόλεμο.


Από την παρέα των G20, Γερμανία και Ιαπωνία εμφανίζονται πιο σταθερές αλλά χάνουν τους ισχυρούς ηγέτες τους, καθώς Μέρκελ και Άμπε, αντίστοιχα, αποχωρούν.


Τουρκία, χώρες της Λατινικής Αμερικής και Νότια Αφρική θα είναι εκείνες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη δυσκολία ανάκαμψης, καθώς και αυτές που θα ψάχνουν μηχανισμούς ενίσχυσης - άρα και νέες συμμαχίες.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μηχανισμό στήριξης ESM, θα προσπαθήσει να ενισχύσει οικονομικά τα κράτη- μέλη της, ώστε να μην υπάρξει ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης αλλά και να τα ενώσει υπό τη σκέπη της ώστε να μπορεί να διαδραματίσει έναν κάποιο ρόλο στον σινο-αμερικανικό ανταγωνισμό.


Σε μια εποχή που οι θεσμοί διεθνούς συνεργασίας αποδυναμώνονται σημαντικά,
σε μια εποχή που η διεθνής κοινωνία εσωτερικοποιείται και ατομικοποιείται
σε μια εποχή που οι παγκόσμιοι συσχετισμοί και ανταγωνισμοί αλλάζουν μορφή ή δεν έχουν καν μορφή, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιά θα είναι η νέα μορφή του κόσμου μας και ποια θα είναι η θέση μας μέσα σε αυτόν τον νέο κόσμο.

Μαργαρίτα Χαλά


Πηγές

Καθημερινή-ηλεκτρονική έκδοση

Το Βήμα-έντυπη έκδοση

Eurasia group


bottom of page