top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ Team

Πως οι συναισθηματικά ευφυής άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πολυάσχολη ζωή τους.

Έχει να κάνει με την ικανότητα τους να προσαρμόζονται.

Τι ώρα ξεκινά για εσάς η απογοήτευση;

Διαβάσαμε στο άρθρο του Τζάστιν Μπαρίσο στο Inc.com ότι για εκείνον η απογοήτευση ξεκινάει στις 9:45 π.μ. Αυτή είναι η ώρα που αρχίζει να απογοητεύεται, γιατί πραγματικά ήθελε να αρχίσει να δουλεύει στις 8:30 αλλά έπρεπε να προετοιμάσει τα παιδιά για το σχολείο και να απαντήσει στις εκατομμύρια ερωτήσεις τους. Έπρεπε επίσης να καθαρίσει την κουζίνα γιατί η γυναίκα του και εκείνος δεν είχαν την ενέργεια να καθαρίσουν το προηγούμενο βράδυ.


Αλλά μια μέρα, συνειδητοποίησε:

Γιατί προσθέτει όλο αυτό το άγχος στον εαυτό του;

Τι θα γίνει εάν δεν αρχίσει να δουλεύει μέχρι τις 9:45; Ή, μερικές μέρες, έως τις 10:30;

Φυσικά, δεν είναι ιδανικό... Αλλά και ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι ιδανικός ούτος ή άλλος.


Και γι' αυτό η συναισθηματική νοημοσύνη, η ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης συναισθηματικών αντιδράσεων, προσφέρει ένα τόσο μεγάλο πλεονέκτημα σε αβέβαιους καιρούς: Επειδή οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν πώς να προσαρμοστούν.


Ο Τζάστιν μίλησε για αυτό πρόσφατα με την Κλόντια Φούλγκα, ανώτερη αντιπρόεδρος ανάπτυξης ηγεσίας για τη Fivestars, μια εταιρεία που παρέχει προγράμματα μάρκετινγκ για μικρές επιχειρήσεις.


"Η Ψυχική Υγεία έχει γίνει ένα πολύ εξέχον θέμα για πολλούς από εμάς που δουλεύουμε από το σπίτι, μόνοι μας, αγχωμένοι, βραχυκυκλωμένοι, διαχειριζόμαστε μεγάλες ομάδες ανθρώπων σε όλα τα μέρη του κόσμου, διαχειριζόμαστε την πολυπλοκότητα των οικογενειών, συγκρούοντας τον κόσμο της εργασίας και του σπιτιού μας", λέει ο Φούλγκα. "Μας λένε ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν υπάρχει πια, έτσι πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε;"


Ακολουθούν μερικές από τις συμβουλές της Φούλγκα:


1. Αποδεχτείτε την «τρέλα».

Αυτές δεν είναι κανονικές συνθήκες. Δεν υπάρχει τίποτα φυσιολογικό να μαθαίνουμε να προσαρμόζουμε στην πανδημία.


Είναι χρήσιμο να αποδεχτείτε αυτό το γεγονός, να το αγκαλιάσετε και να μάθετε να προχωράτε απλά προσπαθώντας το καλύτερο που μπορείτε.


"Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να μην κάνουμε τα πάντα σωστά και ότι δεν μπορούμε να δώσουμε τα πάντα σε κάθε τομέα της ζωής μας, κάθε φορά", λέει η Φούλγκα.


Ωστόσο, είναι καλό να έχουμε ειλικρινείς συνομιλίες και να βρούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Κάνει τις μέρες μας καλύτερες.


2. Εξημερώστε τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις.

"Είναι αδύνατο."

"Είναι υπερβολικό."

"Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό."


Αλλά ενώ οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να μαστίζουν το μυαλό σας, δεν σας καθορίζουν, λέει η Φούλγκα. "90% του χρόνου, αυτές οι σκέψεις δεν είναι αληθινές ή πραγματικές. Και ενώ δεν θα μπορείτε να σταματήσετε τελείως τις αρνητικές σκέψεις, μπορείτε σίγουρα να τις ελέγξετε και να τις εξημερώσετε".


Να θυμάστε ότι κάθε φορά που λαμβάνετε άσχημα νέα ή αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, πιθανότατα έχετε δύο απαντήσεις:


Η συναισθηματική σας απάντηση έρχεται πρώτη. Στη συνέχεια έρχεται η πιο ορθολογική απάντηση.


Το κλειδί είναι να μάθουμε να επιβιώνουμε από τη συναισθηματική απόκριση είναι να το αναγνωρίσετε, και μετά να το αποδεχτείτε.


Στη συνέχεια, μόλις τα συναισθήματα σας επιστρέψουν στην ισορροπία, επιλύστε το.3. Έχετε μια «χαλαρωτική ρουτίνα».

Όλοι μας έχουμε ένα συναισθηματικό σπάσιμο, μια στιγμή όπου όλα γίνονται too much και αντιδρούμε με τρόπο που δεν είμαστε περήφανοι. (Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτήν τη ‘συναισθηματική πειρατεία’ και πώς λειτουργεί.)


Σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε την αυτογνωσία σας και να αναγνωρίσετε πότε κινήστε προς αυτό το επικίνδυνο σημείο.


Τι πρέπει να κάνετε τότε;


"Ο καθένας είναι διαφορετικός. Είναι σημαντικό να βρείτε τι λειτουργεί για εσάς", εξηγεί η Φούλγκα. Βγαίνει έξω; Πηγαίνετε για οδήγηση; Για τρέξιμο; Τι σας ευχαριστεί να κάνετε που σας δίνει ένα διάλλειμα από τα αρνητικά της καθημερινότητας;


"Δημιουργικότητα, detoxing, κλείσιμο του τηλεφώνου σας για μια ώρα ή επικοινωνία με κάποιον που χρειάζεται τη βοήθειά σας, αυτές είναι όλες οι διαφορετικές μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βρείτε την ηρεμία σας. Βρείτε έως και τρία πράγματα που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο και σας βοηθάνε."


4. Μοιραστείτε «τη διαδρομή» σας.

Όσο σκληρές και αν είναι μερικές από τις στιγμές σας, όλοι οι άλλοι τις βιώνουν επίσης.


Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είμαστε όλοι στην ίδια θέση - όχι μόνο για να μπορείτε να συσχετιστείτε με τους άλλους, αλλά επειδή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσετε ισχυρότερες σχέσεις. Κάντε ένα διάλειμμα και μοιραστείτε τι περνάτε. Μιλήστε γι’ αυτό με μια αίσθηση χιούμορ.


«Βοηθά πραγματικά να το πεις δυνατά. Μερικές φορές εκπλήσσουμε από το πόσο πολλοί άνθρωποι αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο».


Ζούμε περίεργες στιγμές, αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε, μία μέρα τη φορά.Inc.com

Τζάστιν Μπαρίσο

bottom of page