ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ Team
Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Η Aung San Suu Kyi συνελήφθη καθώς ο στρατός πήρε τον έλεγχο.
Ο στρατός της Μιανμάρ έχει καταλάβει την εξουσία αφού συνέλαβε την ηγέτιδα του κυβερνώντος κόμματος Aung San Suu Kyi και άλλα ανώτερα μέλη.

Όλες οι εξουσίες έχουν δοθεί στον ανώτατο διοικητή του στρατού και έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενός έτους, σύμφωνα με δήλωση της στρατιωτικής τηλεόρασης.
Το πραξικόπημα ακολουθεί την μεγάλη νίκη του κόμματος της κυρίας Suu Kyi όπου μετά από εκλογή της, ο στρατός ισχυρίζεται ότι αμαυρώθηκε από απάτη κατά την εκλογική διαδικασία.

Εκείνη προέτρεψε τους υποστηρικτές της να «μην το αποδεχτούν» και «να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα».
Σε επιστολή που γράφτηκε για την προετοιμασία της επικείμενης κράτησης της, είπε ότι οι ενέργειες του στρατού έθεσαν τη χώρα πίσω σε δικτατορία.
Η Μιανμάρ, επίσης γνωστή ως Βιρμανία, κυβερνήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις μέχρι το 2011, όταν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που ηγούνταν η Aung San Suu Kyi τερμάτισαν τη στρατιωτική κυριαρχία. H Aung San Suu Kyi πέρασε σχεδόν 15 χρόνια σε κράτηση μεταξύ 1989 και 2010, διεθνώς χαιρετίστηκε ως φάρος δημοκρατίας και έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991.
Πώς ξεδιπλώθηκε το πραξικόπημα;
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο στρατός είπε ότι παραδίδει την εξουσία στον αρχηγό Min Aung Hlaing λόγω «εκλογικής απάτης». Οι στρατιώτες βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας, Nay Pyi Taw, και την κύρια πόλη, Yangon. Ο στρατός αναφέρει ότι διαπίστωσε εκατομμύρια παρατυπίες στις κοινοβουλευτικές εκλογές που χάθηκαν από την αντιπολίτευση τον Νοέμβριο. Η εκλογική επιτροπή απέρριψε τους ισχυρισμούς περί απάτης. Ωστόσο, ο στρατός απείλησε να "αναλάβει δράση" και τώρα λέει ότι θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης του για να οργανώσει μια νέα ψηφοφορία.
Οι συνδέσεις δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και ορισμένες τηλεφωνικές υπηρεσίες έχουν διακοπεί στις μεγάλες πόλεις. Οι επικοινωνίες με τον Nay Pyi Taw έχουν τελειώσει και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κατάσταση εκεί.
Η τηλεόραση του BBC World News, καθώς και σε άλλους διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς έχει απαγορευτεί η μετάδοση νέων ενώ οι τοπικοί σταθμοί είναι εκτός αέρα.
Οι τράπεζες σταμάτησαν προσωρινά όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την Ένωση Τραπεζών της Μιανμάρ.

Ποια ήταν η αντίδραση;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν το πραξικόπημα, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον "αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών ή εμπόδισης της δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ".
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ζήτησε την απελευθέρωση όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων και των ηγετών της κοινωνίας των πολιτών και είπε ότι οι ΗΠΑ "στέκονται με τον λαό της Βιρμανίας στις φιλοδοξίες τους για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και ανάπτυξη. Ο στρατός πρέπει να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες αμέσως."
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε το πραξικόπημα και την «παράνομη φυλάκιση» της Aung San Suu Kyi.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκδώσει παρόμοιες επικρίσεις.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Marise Payne προέτρεψε τον στρατό της Μιανμάρ "να σεβαστεί το κράτος δικαίου" και "να απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς ηγέτες και άλλους που έχουν κρατηθεί παράνομα".
Πηγές
Reuters, BBC UK