top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ Team

Παιδική γιόγκα στα σχολεία...ναι ή όχι; ΝΑΙ

Με αφορμή ένα κείμενο που διάβασα σχετικά με την εφαρμογή διαλογισμού των παιδιών στα σχολεία αντί τιμωρίας, λίγο πιο μακριά από εδώ, κάπου στην Αυστραλία, μου ξύπνησε την ανάγκη πάλι να σκεφτώ πόσο όμορφα θα ήταν η εφαρμογή της παιδικής γιόγκα στα σχολεία.

Η γιόγκα εφαρμοσμένη και δομημένη στις ανάγκες των παιδιών κάθε ηλικίας μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Σαν δασκάλα παιδικής γιόγκα, παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας και θεατροπαιδαγωγός έχω δει τα οφέλη στα παιδιά σε πολλά επίπεδα. Νοητικά, συναισθηματικά, σωματικά και κοινωνικά.


Η γιόγκα ολοένα και περισσότερο εξαπλώνεται στη δύση στους ενήλικες, ακόμα και στην Ελλάδα γιατί είναι πολύ βοηθητική λόγω της ολιστικής προσέγγισης που έχει. Σκοπός της δεν είναι η εκγύμναση του σώματος μόνο αλλά εν τέλει και αυτό επιτυγχάνεται αλλά η καλύτερη επαφή με τον εαυτό μας που οδηγεί σε αυτογνωσία, ισορροπία, καλύτερη επαφή με την αναπνοή μας και έχει πολλαπλά οφέλη η εναρμόνιση της αναπνοής με τις ασκήσεις στον τομέα της υγείας. Ένα χαρακτηριστικό είναι η διαχείριση του άγχους, που πολύς κόσμος αντιμετωπίζει.


Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όμως για την παιδική γιόγκα. Η παιδική γιόγκα είναι ασκήσεις, είναι παιχνίδι, είναι συνεργασία, είναι χαλάρωση και επίσης περιλαμβάνει την τέχνη και αξίες της ζωής. Είναι δομημένο στις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών και πάντα στόχος είναι η χαρά και ο σεβασμός του κάθε παιδιού. Μια μαθήτρια μου, ετών 9 κάποια στιγμή μου ανέφερε, πως:

Μου αρέσει να έρχομαι στη γιόγκα γιατί δεν είναι ανταγωνιστική και γίνομαι καλύτερη για μένα.

Μία άλλη μαθήτρια μου, ετών 11 μου είπε πως κάθε φορά που έχει διαγωνίσματα κάνει τις αναπνοές που μαθαίνουμε και αισθάνεται να της φεύγει το άγχος και συγκεντρώνεται καλύτερα.

Έχουν έρθει επίσης παιδιά σε μαθήματα κατόπιν παρότρυνσης γιατρού και αυτό είναι πλέον πολύ αισιόδοξο γιατί εντάσσεται ολοένα και πιο πολύ στην ελληνική κοινωνία και αναγνωρίζεται η αξία της.


Από τη δική μου εμπειρία θα προσθέσω πως τα παιδιά αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση επιτυγχάνοντας μια άσκηση που φάνταζε δύσκολη, δε νιώθουν πως πρέπει να γίνουν καλύτεροι από τους άλλους και δουλεύεται η συγκέντρωση και η χαλάρωση, του σώματος, του νου και του πνεύματος.


Έτσι λοιπόν η επαφή των παιδιών με τη γιόγκα είναι μια καλύτερη γνωριμία με τον εαυτό τους, ενδυνάμωση του σώματος τους, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους αλλά και χτίσιμο του ομαδικού πνεύματος.


Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα που μπορεί να θεωρηθεί εμπόδιο για την εφαρμογή της στα σχολεία. Η γιόγκα έχει ταυτιστεί με την ινδουιστική θρησκεία από κάποια μερίδα του πληθυσμού, αλλά κάτι τέτοιο ίσως είναι μία παρωχημένη πεποίθηση που πρέπει να ξεπεραστεί γιατί η γιόγκα δεν προωθεί καμία θρησκεία και πόσο μάλλον στα παιδιά.

Συγκεκριμένα δομεί δυνατή σκέψη, ελεύθερη και καθαρή. Η πίστη είναι προσωπική για τον καθένα και δεν πρέπει να έχει εχθρούς αλλά ούτε να εμποδίζει την ανεξιθρησκεία. Ένας καλός χριστιανός, ή μουσουλμάνος ή οποιασδήποτε θρησκείας δε σημαίνει πως αν κάνει γιόγκα θα σταματήσει να πιστεύει στη θρησκεία του.

Τα προτερήματα της γιόγκα είναι πολλά γι' αυτό παρατηρώ ιδιαίτερα ιδιωτικά σχολεία να εντάσσουν την παιδική γιόγκα από μικρές ηλικίες και είναι κάτι που θέλω να πιστεύω θα αρχίσει να αναγνωρίζεται και να εφαρμόζεται όλο και πιο πολύ σε περισσότερες βαθμίδες στον ιδιωτικό τομέα και πού ξέρεις ίσως κάποτε και στον δημόσιο τομέα.



Σοφία Πολυχρονοπούλου

bottom of page