Μαρίνα Καβρουλάκη
Οικολογικά καθαριστικά που φτιάχνουμε στο σπίτι, μέρος A΄
Οικολογικά καθαριστικά, φθηνά, να μπορούμε να τα φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι και να καθαρίζουν, υπάρχουν; Και βέβαια υπάρχουν!

Το πιο ωραίο είναι ότι μπορούμε να τα φτιάξουμε πανεύκολα και γρήγορα στο χώρο του σπιτιού μας. Εξάλλου υπάρχει καλύτερη αίσθηση από ένα καθαρό σπίτι, το οποίο μυρίζει και όμορφα;
Τα καθαριστικά τα οποία υπάρχουν παρακάτω είναι για το χώρο της κουζίνας σας. Τέσσερα είναι τα βασικά σας υλικά, τα οποία σίγουρα τα έχετε όλοι στο σπίτι. Τα υλικά αυτά είναι:
Ξίδι λευκό:
Αγαπημένο ξίδι, όχι μόνο για τις σαλάτες και γενικότερα για μαγειρική χρήση αλλά και ως πολυκαθαριστικό, με αντιμικροβιακές, αντιβακτηριδιακές και απολυμαντικές ιδιότητες.
Ξινό:
Γνωστό και ως κιτρικό οξύ ή ως λεμόν τουζού, έχει τη μορφή μικρών λευκών κρυστάλλων. Μην σας τρομάζει το όνομα του, δεν είναι οξύ ή καυστικό. Το ξινό βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στο χυμό των εσπεριδοειδών. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως φυσικό συντηρητικό για σπιτικές κονσέρβες, ποτά, σταθεροποιητής, βελτιωτικό της γεύσης και διορθωτικό της οξύτητας. Έχει όμως και αμέτρητες χρήσεις ως καθαριστικό και μάλιστα πάρα πολύ καλό εξαιτίας των αντιβακτηριδιακών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων.
Σόδα:
Η μαγειρική σόδα βρίσκεται σε όλα τα σπίτια, και συνήθως τη χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και για τη λεύκανση των δοντιών. Χρησιμοποιείται εξίσου και ως καθαριστικό, καθώς έχει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Χοντρό αλάτι:
Το χοντρό αλάτι πέρα από τη μαγειρική, έχει επίσης πολλές χρήσεις ως καθαριστικό χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες ή ως καλλυντικό.
Πολυκαθαριστικό για όλες τις επιφάνειες: της κουζίνας και του μπάνιου όπως και του καθίσματος της λεκάνης. Σε ένα τετράλιτρο δοχείο με λευκό ξίδι βάζω φλούδες από πορτοκάλι, ή λεμόνι ή και από τα δύο. Τα αφήνω για ένα μήνα, ανακινώντας το δοχείο μία με δύο φορές την εβδομάδα. Μετά τον ένα μήνα το ξίδι μου είναι έτοιμο. Αφήνω τις φλούδες μέσα στο δοχείο, όσο περισσότερο μένουν τόσο πιο ωραία μυρίζει το καθαριστικό μου. Σε ένα άδειο μπουκάλι με αντλία για σπρέυ από καθαριστικό για τα τζάμια, βάζω ίση ποσότητα από το ξίδι μου και ίση ποσότητα από νερό. Το πολυκαθαριστικό μου είναι έτοιμο προς χρήση. Προσοχή δεν το χρησιμοποιούμε σε μαρμάρινες επιφάνειες!
Καθαριστικό φούρνου: Κάθε φορά που έπρεπε να καθαρίσω το φούρνο νόμιζα ότι θα πνιγώ από τις μυρωδιές τον καθαριστικών. Ένιωθα να μην μπορώ να αναπνεύσω, και το χειρότερο, την πρώτη φορά μετά το καθάρισμα που θα έκανα χρήση του φούρνου, η μυρωδιά του καθαριστικού συνέχιζε να υπάρχει. Εδώ μου έλυσε τα χέρια η καλύτερη μου η φίλη, η σόδα! Σε ένα μικρό μπολάκι, δημιουργώ μια πάστα με σόδα και νερό. Τη ποσότητα την καθορίζετε εσείς αναλόγως με το πόσο μεγάλος ή λερωμένος είναι ο φούρνος σας. Απλώνουμε την πάστα στο φούρνο και τρίβουμε ελαφρά. Αφήνουμε τη σόδα για 12 ώρες να κάνει τα μαγικά της. Όταν είναι να καθαρίσω το φούρνο, τον ετοιμάζω αργά το απόγευμα και τον αφήνω όλο το βράδυ. Το πρωί, τρίβω πάλι ελαφρά και μαζεύω καλά την πάστα σόδας με ένα πανάκι. Ψεκάζω με λίγο ξίδι, και στεγνώνω με ένα νωπό πανάκι. Αν κάποια βρωμιά επιμένει λίγο παραπάνω, βάζω πάνω στο νωπό πανί λίγο χοντρό αλάτι και τρίβω ελαφρά. Ο φούρνος σας θα γυαλίζει!
Καθαρισμός βραστήρα: Βάζουμε στο βραστήρα 1 κ.σ ξινό και λίγο νερό. Βάζουμε το βραστήρα σε λειτουργία. Με το τέλος της λειτουργίας του, ο βραστήρας μας είναι έτοιμος.Αδειάζουμε το νερό με το ξινό, ξεπλένουμε και είναι έτοιμος προς χρήση!
Ξύλινοι δίσκοι κοπής: Για καθαρισμό και απολύμανση των ξύλινων δίσκων κοπής, θα χρειαστείτε χοντρό αλάτι και μισό λεμόνι. Ρίξτε χοντρό αλάτι πάνω στον ξύλινο δίσκο και τρίψτε τον με το μισό λεμόνι. Ξεπλύνετε το με καυτό νερό κι αφήστε να στεγνώσει καλά!
Κατσαρόλες: Όλοι λίγο πολύ, έχουμε κάψει κάποιο φαγητό ή μας έχει αρπάξει λίγο ο πάτος της κατσαρόλας μας. Αναλόγως το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα μαγειρικά μας σκεύη, είτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συρματάκι ή τη σκληρή πλευρά από το σφουγγάρι είτε όχι. Καθώς οι κατσαρόλες μου είναι εμαγιέ, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι σκληρό ώστε να τις καθαρίσω αν τυχόν κάψω κάτι. Εδώ έρχεται και πάλι η καλή μου η σόδα! Σε ελαφρά βρεγμένο πάτο του μαγειρικού σκεύους που θέλω να καθαρίσω, βάζω μία ή δύο κουταλιές της σούπας σόδα. Αφήνω για 5 λεπτά κι έπειτα τρίβω τη σόδα ελαφρώς με το χέρι μου. Ξεπλένω με νερό και το σκεύος μου είναι έτοιμο!
Μαύρα σημάδια από τσάι ή καφέ σε φλιτζάνια και κούπες: Δεν υπάρχει κάτι πιο αντιαισθητικό από τα μαύρα σημάδια που αφήνει το τσάι ή ο καφές στις κούπες. Για να τα καθαρίσω χρησιμοποιώ είτε χοντρό αλάτι είτε σόδα. Τα τρίβω με σφουγγαράκι ή με το χέρι. Ξεπλένω με νερό και σαπούνι. Οι κούπες αστράφτουν σαν καινούριες.
Tip 1: Κρατείστε τα άδεια μπουκάλια από τα σπρεύ για τζάμια για να αποθηκεύσετε τα δικά σας σπιτικά οικολογικά καθαριστικά.
Tip 2: Υπάρχουν καταστήματα τα οποία πουλάνε χύμα σόδα και ξινό, ώστε να τα έχετε σε μεγάλη ποσότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή που θα τα χρειαστείτε.
Μαρίνα Καβρουλάκη