top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑναστασία Μάλλιου

Κατά πόσο επηρεάζει το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο τις γυναίκες;

Η έμμηνος ρύση είναι μια βιολογική κατάσταση που συμβαίνει στο γυναικείο φύλο και τείνει να συνδέεται άμεσα με τη γυναικεία ψυχολογία τόσο πριν όσο και μετά το πέρασμα της.


Λέγεται μάλιστα ότι επηρεάζει τη γυναικεία ψυχολογία από την εφηβική κιόλας ηλικία που τα κορίτσια αρχίζουν να φέρονται συχνότερα από πριν με αυθάδεια, εκνευρισμό και μούτρα. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (premenestrual syndrome ή PMS) και συσχετίζεται με διάφορα συμπτώματα που επηρεάζονται από ορμονολογικές διακυμάνσεις – από βουλιμία έως άσθμα.


Έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο δεν είναι τόσο συχνό όσο πιστεύουμε.

  • Από σαράντα επτά έρευνες που έγιναν το 2012 στη Νέα Ζηλανδία, βγήκε το πόρισμα ότι μόνο το 15% των γυναικών που είχαν περίοδο βίωναν το κλασσικό σύνδρομο με κακή διάθεση πριν από την έμμηνο ρύση και βελτιωμένη διάθεση αμέσως μετά.

  • Σχεδόν το 40% των γυναικών που μελετήθηκαν δεν βίωναν καμία αλλαγή στη διάθεση τους πριν από την περίοδο τους, και άλλες βίωναν αλλαγές στη διάθεση τους μετά την περίοδο και όχι πριν.

Aυτό θέτει και το ερώτημα μήπως το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο ενοχοποιείται υπερβολικά συχνά για τη συμπεριφορά των έφηβων κοριτσιών.

Άλλη μια συνθήκη που στοχοποιεί την έμμηνο ρύση σε σχέση με τη γυναικεία διάθεση είναι και η πολιτισμική κατεύθυνση. Πόσο γνώριμες ακούγονται στα αυτιά μας φράσεις του τύπου «έχουν τις μέρες τους», «κατέβηκαν οι Ρώσοι», «ήρθε ο κόκκινος στρατός». Όλη αυτή η αρνητική φρασεολογία είναι μια συνήθεια της δυτικής κυρίως κοινωνίας και των διαφημίσεων που πατούν πάνω στον πόνο, την κακή διάθεση και άγχος της περιόδου για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην αγορά.


Αντιθέτως, στις ανατολικές χώρες τα πράγματα πάνω σε αυτό το θέμα είναι πιο αποδεκτά. Η γυναικεία περίοδος αντιμετωπίζεται ως μια σωματική λειτουργία, χωρίς να συνοδεύεται από αρνητικούς σχολιασμούς και υπαινιγμούς. Μάλιστα από έρευνες που έχουν διεξαχθεί έχει προκύψει το εντυπωσιακό συμπέρασμα πως σε ασιατικές χώρες που το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο δεν είναι τόσο διαδεδομένο σαν θέμα, οι γυναίκες αυτές αναφέρουν λιγότερες ενοχλήσεις πριν την έμμηνο ρύση σε σχέση με τις γυναίκες που ανήκουν σε δυτικές κοινωνίες.


Προκύπτει εδώ λοιπόν εύλογα το ερώτημα κατά πόσο η κοινωνία γενικότερα και η σκέψη μας ειδικότερα μπορεί να επηρεάσει μέχρι και αυτή την κατάσταση, που κατά γενική ομολογία θεωρείται βιολογική;



Μάλλιου Αναστασία



Πηγές

‘Mood and the menstrual cycle: a review of prospective data studies’, Gender Medicine, 2012

Sarah Ockwell-Smith, Δε θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν, Εκδοσεις Διόπτρα, 2018


bottom of page