top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ Team

Η Δανία θα κυκλοφορήσει «διαβατήρια» κορονοϊού

Έγινε ενημέρωση: 5 Φεβ 2021

Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς η γειτονική της Σουηδία λέει ότι θα απαιτεί αρνητικά αποτελέσματα τέστ από ξένους επισκέπτες.


Η Δανία πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα διαβατήριο κορονοϊού έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να βοηθήσει τα ταξίδια των επιχειρηματιών, ενώ η Σουηδία θα απαιτεί αρνητικό αποτέλεσμα τεστμε την άφιξη επισκεπτών καθώς και οι δύο σκανδιναβικές χώρες αντιμετωπίζουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.


Ο Μόρτεν Μπόντσκοφ, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Δανίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα διαβατήριο κορονοϊού θα κυκλοφορήσει σε απλή μορφή μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, δείχνοντας εάν κάποιος είχε εμβολιαστεί, ενώ θα χρειαστούν δύο έως τρεις μήνες για να αναπτυχθεί ένα πλήρες ψηφιακό διαβατήριο .


Η κεντροαριστερή κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη ελπίζει ότι το διαβατήριο μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την εισαγωγή του δεύτερου lockdown τον περασμένο μήνα. Θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες και άλλους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς και να επιτρέψουν το άνοιγμα εκ νέου αθλητικών εκδηλώσεων, συναυλιών και άλλων εσωτερικών παραστάσεων.

«Είναι απολύτως σημαντικό για εμάς να επανεκκινήσουμε την κοινωνία της Δανίας, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να επιστρέψουν», πρόσθεσε ο κ. Μπόντσκοφ.

Η Σουηδία, η οποία έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τον κορονοϊό από τους σκανδιναβικούς γείτονές της, θα απαιτήσει από το Σάββατο αρνητικό τεστ τις τελευταίες 48 ώρες από οποιονδήποτε αλλοδαπό που επιθυμεί να επισκεφθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν.


Μετά την αποφυγή ενός επίσημου lockdown και άλλων περιορισμών κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, η Σουηδία και η κεντροαριστερή κυβέρνησή της τις τελευταίες εβδομάδες εισήγαγαν μια σειρά αυστηρότερων μέτρων κοινών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


H πρώτη σύσταση για τη χρήση μάσκας προσώπου έγινε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς και το κλείσιμο σχολείων για άτομα άνω των 13 ετών, ενώ άλλαξε τις συμβουλές του κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, ώστε οι ενήλικες και τα παιδιά που ζουν με κάποιον που είναι θετικό να προτείνονται τώρα σπίτι.


Ο αριθμός θανάτων της Σουηδίας είναι τριπλάσιο από αυτό της Δανίας και περίπου 10 φορές υψηλότερο από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, αλλά είναι χαμηλότερο από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Ισπανία που έχουν κλείσει πολλές φορές.


Ο σουηδικός στρατός θα βοηθήσει στην περιπολία στα μακρά σύνορα της χώρας με τη Νορβηγία μετά από αίτημα της αστυνομίας.


Οι επιχειρήσεις της Δανίας καλωσόρισαν τις ειδήσεις για τα διαβατήρια κορονοϊού, τα οποία επίσης εισάγονται στην Ισλανδία.


Ο Μαντς Νάιπερ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Oρστεντ, δήλωσε στους Financial Times:

«Εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι κρίσιμοι πόροι μπορούν να ταξιδέψουν σε κρίσιμες γεωγραφικές περιοχές χωρίς καραντίνα, τότε αυτό είναι θετικό», είπε. Πρόσθεσε ότι «εγωιστικά» είχε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του με τη σκέψη ότι μπορούσε να επισκεφτεί μερικά από τα αιολικά και ηλιακά αγροκτήματα της Oρστεντ εκτός Δανίας, αλλά υποστήριξε ότι ήταν πολύ σημαντικό να επιτρέψουμε στους ειδικούς της εταιρείας να ταξιδέψουν.

Η κυβέρνηση της Δανίας δεν έδωσε πλήρη στοιχεία για το πώς θα λειτουργούσε το διαβατήριο, αλλά είπε ότι θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, καθώς και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.


Θα ήταν κάτι που οι ταξιδιώτες θα μπορούν να έχουν στα κινητά τους για να δείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί, πρόσθεσε ο κ. Μπόντσκοφ. Άλλες λεπτομέρειες, όπως εάν ένα άτομο έχει δοκιμαστεί θετικά για αντισώματα, θα μπορούσαν να προστεθούν αργότερα.Πηγές

Richard Milne

Financial Times

bottom of page