Μαργαρίτα Χαλά
Γη καλεί Άρη
«Επιμονή» ονομάζεται το διαστημικό όχημα που προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη και όχι τυχαία, αφού η επιμονή των επιστημόνων να ανακαλύψουν απολιθώματα μικροβιακής μορφής ζωής που ενδεχομένως υπήρχαν 3.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι συνθήκες στον Κόκκινο πλανήτη ευνοούσαν τη διαβίωση σε αυτόν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι έρεαν ποτάμια και το κλίμα ήταν θερμότερο, για αυτό και υπάρχει αισιοδοξία ότι οι ανακαλύψεις θα είναι συνταρακτικές.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία είναι ότι το “Perseverance” θα επιχειρήσει να απομονώσει το οξυγόνο από το CO2, ώστε να είναι έτοιμο για χρήση από το πλήρωμα της ανθρώπινης αποστολής , όποτε αυτή φτάσει εκεί.
Θα σκάψει για να βρει νερό και να το αναλύσει, καθώς υπολογίζεται ότι υπάρχουν ολόκληροι ωκεανοί στο υπέδαφος, που επίσης θα διευκόλυναν μια ανθρώπινη αποστολή.
Πόσο κοντά, όμως, είμαστε σε αυτό το «τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα»?
Σύμφωνα με τον καθηγητή Διονύση Π.Σιμόπουλο, επίτιμο διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου - ο άνθρωπος που έφερε τους Έλληνες πιο κοντά στο διάστημα από οποιονδήποτε άλλον - ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο.
«Χρειαζόμαστε έξι με οχτώ μήνες για να πάμε κι άλλους τόσους για να γυρίσουμε και θα πρέπει να περιμένουμε δύο χρόνια ώστε η Γη να έρθει στο πιο κοντινό σημείο με τον Άρη».
Επιπρόσθετα, δε διαθέτει κανείς, προς το παρόν, τα διαστημόπλοια εκείνα που θα προστατεύσουν τους ανθρώπους από την ενδεχόμενη κοσμική ακτινοβολία που θα δεχθούν.
Το 2070 θεωρεί πιθανότερο να φτάσει ο άνθρωπος στον Άρη και εμείς, οι γενιές που ήρθαν στον κόσμο μετά το 1970 θα είμαστε εδώ να το ζήσουμε, καθώς σύμφωνα με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του θα ζήσουμε 120 χρόνια!
Ραντεβού, λοιπόν, το 2070 για να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί την πρώτη προσαρείωση!
Μαργαρίτα Χαλά
Πηγές
ΒΗΜΑgazino
Euronews