top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΜαργαρίτα Χαλά

Βία, η «σκιώδης» πανδημία

Έγινε ενημέρωση: 15 Μαΐ 2022

Ο covid-19, εκτός από τον προφανή και αδιαμφισβήτητο κίνδυνο για την υγεία μας, έφερε μαζί και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της ενδοοοικογενειακής βίας.



Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας 243 εκατομμύρια ήταν τα θύματα βίας, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., ενώ 15 εκατομμύρια περισσότερα ανά τρίμηνο προστέθηκαν εν μέσω αυτής.


Στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, δέχτηκε μόνο τον μήνα Απρίλιο κατά 224,7% περισσότερες κλήσεις στη γραμμή 15900, την γραμμή S.O.S για καταγγελίες περιστατικών βίας.


Ο εγκλεισμός και η αδυναμία θυτών και θυμάτων να βγουν από το σπίτι και να κοινωνικοποιούνται, είναι η βασική αιτία της αύξησης περιστατικών βίας. Ήδη βίαιοι άνθρωποι έγιναν πιο βίαιοι λόγω εγκλεισμού. Η απώλεια της εργασίας, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και ως εκ τούτου της ψυχικής, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι παράγοντες που συμβάλουν σε περισσότερο βίαιες συμπεριφορές. Θύματα μπορεί να είναι, εκτός από γυναίκες που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό, μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι.


Βία δεν είναι μόνο η σωματική ή η σεξουαλική βία, αλλά και η λεκτική ή η ψυχολογική που μπορεί να προκαλούν τον ίδιο πόνο και τα ίδια τραύματα στο θύμα, τον ίδιο διαρκή φόβο. Κι εκεί που όλοι οι άνθρωποι θεωρούμε τα σπίτια μας καταφύγιο, ησυχαστήριο, εκείνο το μέρος που μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, για τα θύματα βίας το σπίτι είναι φυλακή και τόπος βασανιστηρίων.


Ποιοι είναι οι τρόποι για να αλλάξει αυτό?
  • Για αρχή, να μιλάμε και να ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλούν και να ζητούν βοήθεια.

  • Να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα δέχονται τις καταγγελίες τους και δε θα τις αποτρέπουν.

  • Να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα θύματα, θα τιμωρεί ή θα αναμορφώνει τους δράστες και θα αποτρέπει.

  • Να υπάρχουν δομές που θα δέχονται και θα αγκαλιάζουν τα θύματα, θα τους παρέχουν βοήθεια και στήριξη.


Σημαντική στήριξη στην Ελλάδα παρέχει η γραμμή 15900 με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε 24ωρη βάση να βοηθούν ψυχολογικά, να καθοδηγούν τα θύματα και να τους παρέχουν φιλοξενία σε ξενώνες.


Ο Ο.Α.Ε.Δ. μοριοδοτεί 40% περισσότερο τις άνεργες γυναίκες θύματα βίας για ένταξη τους στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας και παράλληλα αποφασίστηκε η ένταξή τους στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων.


Δημιουργείται έτσι ένα δίχτυ προστασίας για τα θύματα ώστε να αισθάνονται ασφαλείς να μιλήσουν και να σπάσουν τα δεσμά της βίας.


Στο χέρι μας τώρα είναι η επόμενη γενιά γονιών, η δική μας γενιά, να μεγαλώσει τα παιδιά μας έτσι ώστε να γίνουν ενήλικες που θα σέβονται την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων γύρω τους. Στόχος μας είναι να σπάσει ο κύκλος της βίας και η επόμενη γενιά να ζει σε έναν καλύτερο κόσμο.



Μαργαρίτα Χαλά



Πηγές

Naftemporiki.gr, kathimerini.gr, Lifo, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γ.Γ.Ι.Φ.



bottom of page