top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ Team

Άτομα με ακραίες πολιτικές απόψεις έχουν πρόβλημα να σκεφτούν τη δική τους σκέψη

Οι σούπερ φιλελεύθεροι και σούπερ συντηρητικοί συγγενείς σας μπορεί να έχουν όλοι ένα κοινό.


Οι ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις όλων των ειδών φαίνεται να διαμορφώνουν τη ζωή μας σε σχεδόν πρωτοφανή έκταση. Αλλά τι ελκύει τους ανθρώπους πηγαίνουν στα άκρα; Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο University College London προσφέρει κάποια εικόνα για ένα χαρακτηριστικό εκείνων που έχουν ακραίες πεποιθήσεις. Την ικανότητα να εκτιμήσουν οι ίδιοι εάν μπορεί να είναι λάθος ή όχι στις πεποιθήσεις τους, στην γνώση που έχει το ίδιο το άτομο για τις δικές του γνωστικές λειτουργίες (μεταγνώση).


«Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό τώρα ότι σε μελέτες ανθρώπων που έχουν ριζοσπαστικές πεποιθήσεις, τείνουν να… εκφράζουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις πεποιθήσεις τους από άλλους», λέει ο Steve Fleming, γνωστικός νευροεπιστήμονας του UCL και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. "Αλλά ήταν άγνωστο αν αυτό ήταν απλώς μια γενική αίσθηση εμπιστοσύνης σε όλα όσα πιστεύουν, ή αν αντανακλούσε μια αλλαγή στη μεταγνώση."


Αυτός και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν να βρουν την απάντηση, αφαιρώντας τη μεροληψία από την εξίσωση: παρουσίασαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη μια ερώτηση που είχε αντικειμενική απάντηση, και όχι μια ριζωμένη στις προσωπικές αξίες.


Μελέτησαν δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων - 381 στο πρώτο δείγμα και 417 σε δεύτερο δείγμα για να προσπαθήσουν να επαναλάβουν τα αποτελέσματά τους. Έδωσαν στο πρώτο δείγμα μια έρευνα που εξέτασε πόσο συντηρητικές ή φιλελεύθερες ήταν οι πολιτικές τους πεποιθήσεις. Ο ριζοσπαστισμός υπάρχει και στα δύο άκρα του φάσματος. οι άνθρωποι στα πιο ακραία αριστερά και δεξιά θεωρούνται «ριζοσπαστικοί».


Μετά τη λήψη του ερωτηματολογίου, η πρώτη ομάδα έκανε ένα απλό τεστ: εξέτασαν δύο διαφορετικές ομάδες κουκκίδων και γρήγορα αναγνώρισαν ποια ομάδα είχε περισσότερες κουκκίδες. Στη συνέχεια, βαθμολόγησαν πόσο σίγουροι ήταν στην επιλογή τους.


Άτομα με ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις ολοκλήρωσαν αυτήν την άσκηση με σχεδόν την ίδια ακρίβεια με τους μετριοπαθείς συμμετέχοντες.

Αλλά «μετά από λανθασμένες αποφάσεις, οι ριζοσπάστες ήταν λιγότερο πιθανό να μειώσουν την εμπιστοσύνη τους», λέει ο Fleming.

Σε αντίθεση με τις πολιτικές πεποιθήσεις, που συχνά δεν έχουν σωστή ή λανθασμένη απάντηση, μια ομάδα κουκκίδων ήταν αναμφισβήτητα πιο πολυάριθμη από την άλλη. Αλλά ανεξάρτητα από το αν υπήρχε ή όχι αντικειμενική απάντηση, οι ριζοσπάστες ήταν πιο πιθανό να εμπιστεύονται τη γνώμη ως σωστή παρά να αμφισβητούν εάν θα το είχαν κάνει λάθος.


Αυτό το εύρημα - το οποίο η ομάδα αναπαράχθηκε με δοκιμές στη δεύτερη ομάδα συμμετεχόντων - υποδηλώνει ότι

η μεταγνώση των ριζοσπαστών παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των πεποιθήσεων τους. Με άλλα λόγια, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις ιδέες τους με τον ίδιο τρόπο που τα πιο μετριοπαθή άτομα μπορούν.

Δεν είναι προς το παρόν γνωστό εάν οι ριζοσπαστικές πεποιθήσεις βοηθούν στη διαμόρφωση της μεταγνωσίας ή η μεταγνωσία βοηθά στη διαμόρφωση των ριζοσπαστικών πεποιθήσεων, λέει ο Fleming. Αυτό είναι κάτι που η ομάδα του προσπαθεί ακόμα να ξεδιπλώσει. Αλλά το έργο τους έχει ήδη πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις, λέει.

Υπάρχει ένα σωστό έργο εκεί έξω - μικρό, αλλά αυξανόμενο, έγραψε ο Fleming σε ένα email - δείχνοντας ότι μπορεί να είναι δυνατό να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκτήσουν καλύτερες μεταγνωστικές δεξιότητες. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στα άτομα να ταιριάξουν καλύτερα και να πάρουν κοινές αποφάσεις.

«Η διεύρυνση της πόλωσης για πολιτικά, θρησκευτικά και επιστημονικά ζητήματα απειλεί τις ανοιχτές κοινωνίες, οδηγώντας σε παγίωση των πεποιθήσεων, μειωμένη αμοιβαία κατανόηση και μια διεισδυτική αρνητικότητα γύρω από την ίδια την ιδέα της συναίνεσης»

γράφουν οι ερευνητές. Η κατανόηση του ρόλου που παίζει η μεταγνώση σε αυτήν την πόλωση μπορεί να μας βοηθήσει να αποχωρήσουμε από αυτήν.



Πηγή

Kat Eschner στο www.popsci.com

bottom of page